Kombi Servisi

Kombi Nedir? Çeşitleri ve Özellikleri Nelerdir?

Kombi, Sıcak su ve ısıtma ihtiyaçlarının karşılanması için üretilen, doğalgaz ve elektrik ile çalışıp küçük ölçekli ısıtma sistemleri için kullanılan cihazlardır. Kombiler genellikle evlerde, küçük ölçekli iş yerleri ve apartmanlar da kullanılır.

Kombiler geçmişten günümüze birçok kez değişikliğe uğramıştır. Çok eskiden kömürlü kombiler ve sonrasında bacalı kombiler kullanılsa da şu anda çoğunlukla hermetik yani konvansiyonel ve yoğuşmalı kombi kullanılmaktadır. Bu yazımız da kombi nedir, ne işe yarar, kombi çeşitleri ve kombi özelliklerinin ne olduğunu öğreneceksiniz.

Kombi Çeşitleri Nelerdir?

Kombiler zaman ve enerji kaynaklarına göre şekillenen ürünlerdendir. Çok eskiden kombiler ateş yakılarak kullanılsa da şu anda doğalgazdan yararlanarak ısıtma ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Üretilen kombi çeşitlerinden her biri bir öncekine göre daha fazla özellik katılmış, çalışma mantığı değiştirilmiş ve daha fonksiyonel hale gelmiştir.

Yaygın olarak kullanılan kombi çeşitleri;

  • Konvansiyonel Hermetik Kombi
  • Yarı Yoğuşmalı Kombi
  • Tam Yoğuşmalı Kombi
  • Bacalı Kombi
  • Tek Eşanjörlü Kombi
  • Çift Eşanjörlü Kombi
  • Elektrikli Kombi

Kombi Çeşitleri ve Özellikleri

kombi-nedir
kombi nedir

Kombi özellikleri kombi çeşidi ve modeline göre değişmektedir. Bazı kombi modelleri çok yüksek elektrik ve doğalgaz tüketirken, bazıları ise doğalgaz ve elektrikten oldukça tasarruf sağlar. Kombi ne işe yarar?;

Kombiler, ısıtma ve sıcak su ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılır. Genellikle merkezi sistem apartmanlar da, evler de, iş yerlerinde ve sıcak su ile ısıtma ihtiyacı olan yerler de kullanılır.

İşte kombi çeşitleri ve özellikleri;

Hermetik (Konvansiyonel) Kombi Nedir?

Hermetik konvansiyonel kombi

Hermetik kombi, Bacalı kombiden hemen sonra üretilen bir kombi çeşididir. Hermetik kombiyi bacalı kombiden ayıran en önemli özellik ise, tamamen dışardaki havadan yararlanmaktır. Hermetik kombi nedir nasıl çalışır? Dışardaki temiz havayı kombi bacasının dış katmanından alarak yanmayı gerçekleştirir. Yanan atık gaz da aynı şekilde bacasının iç tarafındaki borudan geçmektedir. Yani kombi bacası iki farklı yönlü çalışarak 2 işlemi aynı anda yapmaktadır.

Özellikleri: Bacalı kombiden sonra üretildiği için en azından bu kombiler de zehirlenme olmaz diyebiliriz. Bacası camdan da uzatılabildiği için istenilen yere montaj edilebilir.

BİLGİ: Hermetik kombi, şu anda günümüzde yaygın olarak kullanılan kombi çeşitlerinden biridir. Yalnız, sistem olarak yoğuşmalı kombiye geçiş yapıldığından dolayı üretimi ve sıfır satışı yasaklanmıştır. Bu nedenle hermetik kombi kullanmak istediğiniz de sadece 2. el hermetik kombi satın alıp kullanabilirsiniz.

Tek Eşanjörlü Hermetik Kombi Nedir?

Tek eşanjörlü kombi, Hermetik kombi çeşitlerinden olup içerisinde bulunan tek eşanjör ile sıcak su ve ısıtma ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Tek eşanjörlü kombiler ilk olarak üretilen kombi çeşitlerindir.

Özellikleri: Hermetik konvansiyonel kombi, suyu direk şebeke borusundan alıp, yanma odasının hemen üzerinde bulunan eşanjörden geçirerek musluktan iletmektedir. Petekleri ısıtmak içinde, petek tesisatından bulunan suyu aynı şekilde yukarıda bulunan eşanjörden geçirerek peteklere gönderir. Bu sayede ısınma ve sıcak su ihtiyacı karşılanmış olur.

BİLGİ: Yoğuşmalı kombiye geçiş yapıldığından dolayı hermetik kombi satışı yoktur ve depolarda kalmış olsa dahi satılması yasaktır. 2.el kombi satın alarak kullanabilirsiniz.

Çift Eşanjörlü Hermetik Kombi Nedir?

çift eşanjörlü kombi
çift eşanjörlü kombi

Çift eşanjörlü kombi, tek eşanjörlü kombiden sonra üretilen yalnız çalışma mantığı farklı olan kombi çeşididir. Çift eşanjörlü kombiler de 2 tane eşanjör var. Yanma odasının üzerinde bulunan eşanjör sayesinde peteklerin ısınmasını sağlar.

Musluklardan akan sıcak suyun üretilmesi için ise ikinci bir eşanjör devreye girer. Musluk suyu plaka da yani ikinci eşanjörde bulunur. Birinci eşanjörün ısıtmış olduğu su ikinci eşanjöre girerek musluklara gidecek suyun ısıtır. Yalnız bu sular birbirine karışmaz. Sadece temas yöntemi ile ısınma gerçekleşir.

Özellikleri: Musluk suyu eşanjörden geçmediği için kireçlenme daha az olur. Doğalgaz gaz tasarrufu sağlar. Tek eşanjörlü kombilere göre daha çok çeşitleri vardır.

BİLGİ: Yoğuşmalı kombiye geçiş yapıldığından dolayı hermetik kombi satışı yoktur ve depolarda kalmış olsa dahi satılması yasaktır. 2.el kombi satın alarak kullanabilirsiniz.

Yarı Yoğuşmalı Kombi Nedir?

yarı yoğuşmalı kombi
yarı yoğuşmalı kombi

Yarı yoğuşmalı kombi, Çift eşanjörlü kombilerden sonra üretilen kombi çeşididir. Atık gazın sıcaklığından istifade edilmek için üretilmiştir. Yarı yoğuşmalı kombi nasıl çalışır hemen anlatalım. Kombide yanma gerçekleştiğinde bacadan çıkan yanmış gaz direk olarak dışarıya atılmaz. Yukarıda ve içerisinde su bulunan bir hazne ile yeniden kombinin içerisinde girer. Atık havanın kombinin içerisindeki suyu biraz daha ısıtmasından sonra, hava soğumuş bir şekilde dışarıya atılır. Bu sayede doğalgazdan tasarruf elde edilmiş olur.

Özellikleri: Hermetik kombilere göre doğalgazdan tasarruf sağlar.

BİLGİ: Yarı yoğuşmalı kombiler üretildikten 2 yıl sonda üretimi durdurulup tam yoğuşmalı sisteme geçiş yapılmıştır.

Tam Yoğuşmalı Kombi Nedir?

Tam yoğuşmalı kombi, Bacadan çıkan sıcak havanın dışarıya atılmadan yeniden kombinin içerisinde dolaştırılıp sıcaklıktan tam verim sağlanması ve doğalgazdan tasarruf edilmesi amaçlanan kombi çeşididir. Yarı yoğuşmalı kombi ile aynı özelliğe sahiptir. Tek farkı çalışma sisteminin biraz daha farklı ve kombi atık gazın yukarıda değil de farklı bir bölümde işlenmiş olmasından kaynaklanmaktadır.

BİLGİ: En önemli özelliği doğalgazdan yüksek tasarruf sağlar, Sessiz çalışır, Bakımı kolaydır. Günümüzde tam yoğuşmalı kombiler kullanılmaktadır. İstediğiniz tam yoğuşmalı kombiyi satın alıp güvenle kullanabilirsiniz.

Bacalı Kombi Nedir?

Bacalı kombi, Kombilerin ilk olarak kullanıldığı ve yanmanın gerçekleşmesi için bulunduğu ortamdaki havadan istifade eden bir kombi çeşididir. Bacalı kombiyi kullanabilmeniz için evinizin hangi bir bacasından istifade edebilirsiniz. Yalnız yanmayı gerçekleştirebilmesi için bulunduğu ortamda çok fazla temiz hava olmak zorundadır. Aksi taktirde zengin karışım ile kombi çalışır ve bu da hem doğalgaz faturanızın yüksek gelmesi, zehirlenme vakalarının yaşanması ve kombinin arıza vermesine neden olur.

Kombi baca zehirlenmesi veya baca temizliği diye bir şey daha önce duydunuz mu? Zehirlenme vakaları genellikle bacalı kombilerden kaynaklanmaktadır.

BİLGİ: Bacalı kombinin şu anda satışı yasaktır. Yalnız bazı evler de bacalı kombiye rastlamak da mümkün elbette.

ÖNEMLİ TAVSİYE: Bacalı kombiyi kullanan yerlerde baca gazı zehirlenmesi yaşanmaktadır. Zehirlenme vakalarının önlenmesi için artık kullanmamalarını tavsiye ediyoruz. Yeni bir kombiyi satın alacak durumunuz olmasa dahi, en azından tek eşanjörlü çok uygun fiyata satılan 2. El hermetik kombi satın alıp kullanabilirsiniz.

Elektrikli Kombi Nedir?

elektrikli kombi
elektrikli kombi

Elektrikli kombi; Çalışma sitemi tamamen elektrik üzerine kurulmuş olan ve ısınmayı gerçekleştirmek için sadece elektrik enerjisinden istifade eden bir kombi çeşididir. Bu kombiler doğalgaz ile çalışan kombilere göre daha küçüktür. Bu da alan darlığı yaşayanlar elektrikli kombiden istifade edebilirler. Yalnız Türkiye’de elektrik fiyatlarının çok fazla olmasından dolayı pek tercih edilmemektedir.

Özellikleri: Çalışması için sadece elektriğe ihtiyaç duyar. Doğalgaz olmasa da çalışır. Ebatları küçüktür. Hermetik, yarı yoğuşmalı veya konvansiyonel kombilere göre daha az arıza verir.

Neler Öğrendik?

Kombi nedir? Kombi çeşitleri, kombi ne işe yarar? kombi özellikleri, şu anda hangi kombilerin daha çok kullanıldığını, hangi kombilerin yasaklanmış olduğunu ve hangi kombilerin insan sağlığına zararlı olup zehirlenme olasılığının yüksek olduğunu öğrendik.

Kombiler hakkında merak ettikleriniz veya bizim gözden kaçırdığımız konular varsa, yorum bölümünden bize ulaşabilirsiniz. Görüşmek dileğiyle…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TIKLA ARA | 0212 535 10 80